Final results of the development of the National Vertical Second Order Network (Lithuania) - Paršeliūnas, Eimuntas; Krikštaponis, Boleslovas; Petroškevičius, Petras (International Conference “Environmental Engineering”, 2017)
2008 m. baigtas sudaryti Lietuvos valstybinis geodezinis vertikalusis pirmosios klasės tinklas, leidęs priimti naują Lietuvos aukščių sistemą LAS07 ir sukurti šiuolaikinius reikalavimus atitinkantį geodezinį aukščių pagrindą. Buvo suprojektuotas antrosios klasės vertikalusis tinklas iš 165 linijų, kurių bendras ilgis apie 4850 km. Vienok iki 2013 m. buvo išmatuota tik 16 antrosios klasės vertikaliojo tinklo linijų (814 km), jungusių 551 punktą. 2013-2016 metais pagal naują projektą įrengta 2273 km antrosios klasės vertikaliojo tinklo linijų, užpildančių vertikaliojo pirmosios klasės tinklo penkių poligonų vidų ir teritorijos dalį iki valstybės sienos. Antrosios klasės vertikaliajame tinkle yra 2099 gruntiniais ir sieniniais ženklais įtvirtinti geodeziniai punktai. Antrosios klasės niveliacijai naudoti skaitmeniniai nivelyrai Trimble DiNi12 ir kodinės matuoklės Nedo LD13. Gruntiniais ženklais įtvirtinti punktai koordinuoti GPS imtuvais Trimble 5700. Sunkio pagreičio nustatymui punktuose atlikti matavimai gravimetrais Scintrex CG-5. Sudarant vertikalųjį tinklą laikytasi reikalavimo, kad išmatuotų aukščių skirtumų vidutinės kvadratinės paklaidos būtų ne didesnės nei 0,7 mm/km. Straipsnyje pateikiami antrosios klasės vertikaliojo tinklo linijų duomenys, aprašyta matavimų metodika, pateikti normalinių aukščių skirtumų išlyginimo ir tikslumo įvertinimo rezultatai.